Learn It

Magas produktivitási szint elérése

2015. január 16. - Oldi

magas_produktivitasi_szint_elerese.jpg

Ahhoz, hogy mindennapi teendőinket tökéletesen, bármiféle hiány nélkül végezhessük, magas produktivitási szintet kell elérnünk. Ehhez azonban energikusnak, életerősnek, élettel telinek kell lennünk, nem pedig fáradtnak, nyűgösnek vagy épp lehangoltnak. Ha nem vagyunk kellően energikusak, korántsem tudunk olyan precíz és hasznos munkát végezni, mint, amikor kirobbanó formában vagyunk. Na, meg aztán az is az igazsághoz tartozik, hogy kimerült állapotban inkább halogatunk és kifogásokat keresünk, mint sem céljainkat hajszoljuk. A kimerültség azonban nem csak munkánkra nyomja rá bélyegét, ellenben nagymértékben befolyásolja érzelmi állapotunkat is. Ilyenkor lehangoltabbak vagyunk, rosszabb a közérzetünk, hajlamosabbak vagyunk másokkal veszekedni, dühöngeni kis, ártalmatlan dolgokon és negatívan reagálni, az olyan, minket ért külső hatásokra, melyek egyébként semlegesen hatnának lelkiállapotunkra. Néha szeretteink sínylik meg az ilyen kitöréseinket, melyekkel akár meg is bánthatjuk őket. Hogy a fent említetteket elkerüljük, érdemes odafigyelni arra, mit eszünk, iszunk, valamint teszünk az egész nap folyamán.

Légy életerős!

Mint, ahogy minden egyes a nap, úgy ez a folyamat is reggel kezdődik. A reggeli érzelmi, valamint fizikai állapotunk befolyással van az egész napos teljesítményünkre. Így tehát a legfontosabb, hogy már a nap kezdetén „összerakjuk” magunkat. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha készítünk magunknak egy reggeli rutint. Igazából legtöbben rendelkezünk ilyen rutinnal, még, ha eddig nem is vettük észre vagy foglalkoztunk vele. Sajnos nagy az aránya azoknak a személyeknek, akik a napjukat egy kávéval és cigivel indítják, várva ettől a feltöltődést. Egy kis időre ébernek is érzik magukat, ellenben a hatás pár órán belül elmúlik, tehát semmiképp sem hatásos, emellett nagymértékben káros szervezetünkre. Ha megfelelő reggeli rutinnal szeretnénk rendelkezni, akkor nem maradhat el a tápláló reggeli, zöldséggel és gyümölccsel, a mozgás, a friss levegő, valamint a pozitív érzelmi állapot elérése. Hogyan érhetjük ezt el? A válasz nagyon egyszerű. Teljes csendben gondoljunk olyan eseményekre az életünkben, amikor valami pozitív történt velünk, valami vicces, valami olyan, amiért hálásak lehetünk, amivel elégedettek lehetünk. Elevenítsük fel ezeket minél valóságosabban, éljük újra az ilyen helyzeteket. Céljainkat vizualizáljuk, mintha már elértük volna őket. Képzeljük el magunkat a jövőben, amikor pontosan azokkal a tulajdonságokkal, tárgyakkal, értékekkel rendelkezünk, amelyekkel szeretnénk.

Ötletek reggeli rutinra

Miután az ébresztőnk megszólalt, hajlamosak vagyunk lenyomni azt, újra és újra szundit használva. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük csak annyi a teendőnk, hogy telefonunk/ébresztőóránk a szoba másik végébe tesszük. Így, ha le szeretnénk nyomni, muszáj kikelnünk az ágyból. Ha már állunk, menjünk az ablakhoz és nyissuk ki. A friss levegő segít, hogy könnyebben elérjük az éber állapotot. Ha ezekkel készen vagyunk, menjünk a konyhába és igyunk egy pohár vizet. Az éjszaka során szervezetünk dehidratálódott, így fontos számára a folyadék. A vízbe facsarhatunk citromlevet, amely egy jobb ízt ad neki, és ami ennél is fontosabb, rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik: erősíti az immunrendszert, tisztítja a szervezetet, jó hatással van a bőrre, valamint oldja a stresszt.

Apropó stressz. A stressz önmagában nem létezik. A stressz egy olyan állapot, amelyet a minket ért külső hatásokra adunk válaszként. Ez egy negatív érzelmi állapot, amit mi magunk hozunk létre. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, amit egyébként egészségünk nagyon megköszönne, mindössze annyi a dolgunk, hogy más módon reagálunk a velünk történt eseményekre. Hogy ezt hogyan érhetjük el, ide kattintva megtudhatjuk.

Ha a citromos víz mellett döntöttünk, fontos, hogy soha sem fogmosás után, hanem még az előtt igyuk, és köztük teljen el legalább 20-30perc. Ez idő alatt elvégezhetjük a reggeli tornánkat, hogy fizikai állapotunkat is fellendítsük. Végezhetünk jóga valamint fitnesz gyakorlatokat, különböző keleti mozgásformákat, de egy szimpla biciklizés is megteszi, főleg, ha azt a friss levegőn tesszük.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet az étkezés. Ez legyen tápláló, hiszen az éjszaka során nem juttattuk szervezetünket ételhez. Kerüljük a zsíros, nehezen emészthető kajákat, inkább valami könnyűt vigyünk be némi zöldséggel. A zöldségek a nap folyamán is jó hatással vannak szervezetünkre, ezáltal érzelmi állapotunkra is, hiszen a vitamin tartalmuk mellett lúgosító tulajdonsággal is rendelkeznek.

Most, hogy fizikailag készen állunk, rendbe kell raknunk az érzelmeinket, és mentálisan valamint lelkileg is felkészülnünk az előttünk álló napra. Ezt a fent említett vizualizációval, valamint meditációval érhetjük el. Kiegészíthetjük aznapi teendőink megtervezésével, valamint olvasással. Olvasás alatt nem az aznapi híreket értem, vagy valamelyik bulvárlapot, hanem különböző megerősítéseket, esetleg önfejlesztő könyveket. A vidám hangulat elérése érdekében hallgathatunk akár zenét is, amely ugyancsak nagy befolyással van érzelmi állapotunkra.

Tanácsok az egész napos életerő fenntartásához

A reggeli energikus érzés hosszan kitart, azonban nem árt odafigyelni a nap folyamán sem, hogy ezt egészen estig megtartsuk. Pár pont, amiket érdemes betartani:

  • Fontos a testedzés! Végezzük heti több alkalommal, futás vagy bármilyen más edzésformában. Hatalmasat lendít hozzáállásunkon, hiszen amellett, hogy jó hatással van egészségünkre, endorfint szabadít fel, ami egy boldogság hormon.
  • Tereljük a gondolatainkat pozitív irányba! Ne hagyjuk, hogy a stressz átvegye az uralmat!
  • A nap folyamán is kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, ellenben a zöldségekkel és gyümölcsökkel! Előbbiek emésztése sok energiát vesz igénybe, ezáltal a fáradtság és álmosság érzése lesz úrrá rajtunk.
  • Csökkentsük a kávéfogyasztást!
  • A cigit, az alkoholt és a kábítószert minden esetben kerüljük! Ha érzelmi állapotunk pozitív, semmi szükség, hogy bármilyen érzelmünket is tompítsuk. A tudatmódosító szerek elfedik valódi érzéseink, emellett hamis képet kapunk a világról, valamint magunkról. Ezek közül az egyetlen kis, aprócska kivétel az alkoholfogyasztás azon oka, amikor is valamilyen nagyszabású ünneplésen veszünk részt.
  • Teremtsünk a helyiségben 20°C körüli hőmérsékletet! Az agyunk ilyen körülmények közt a leghatékonyabb.

Ha a fent említett tanácsokat betartjuk, hatalmas változást fogunk tapasztalni. Sokkal energikusabbak és vidámabbak leszünk, pozitívabban tekintünk majd magunkra és másokra, valamit ez egész világra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása