Learn It

Élet diploma nélkül

2015. január 19. - Oldi

elet_diploma_nelkul.jpg

Ugye mindannyian megkaptuk már életünk során, hogy „tanulj, hiszen csak így lehet belőled valaki”, „főiskola nélkül nem lehet jó állásod”, „diploma nélkül örökké szegény és boldogtalan leszel”… Az idősebb korosztály, na, meg persze a jelenlegi fiatalok nagy része is úgy gondolja, hogy ezek az állítások teljes mértékben igazak. Egyre többen szeretnének – és meg is teszik – főiskolára járni, bármiféle osztályzatokkal elvégezni, hogy a végén kezükben tarthassák a diplomát, (szerintük) jövőjük kulcsát. Igazából nem is terveznek abban a szakmában dolgozni, amiből lediplomáztak, csak egy papírlapra van szükségük, ami elhiteti velük, hogy ők bizony igenis jó képességűek, és mindent megtettek annak érdekében, hogy életük hátralévő részét megfelelő anyagi viszonyok közt töltsék el. Ez igazából csak megnyugtatja őket és szüleiket, ellenben koránt sem fedi a valóságot.

Ez az emberek nagyobb részének gondolkodásmódja. De mi van azokkal, akik szembemennek ezekkel az állításokkal, és diploma nélkül élik életüket, mondván, nincs rá szükségük? Nos, ők túl menők az egyetemhez, nem vesztegetnek el felesleges éveket a diplomát hajkurászva, hanem saját kezükbe veszik sorsukat, és megteremtik maguk számára a kívánt életkörülményeket. Rengeteg ilyen sikeres ember él a Földön, nagyon sok közülük milliomos, vagy épp milliárdos. És akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek egyetemi végzettségüknek semmi köze ahhoz a munkakörhöz, amiből vagyonuk származik. Ezek az emberek azonban tesznek azért, hogy elérjék céljaikat, hiszen tudják, hogy saját életüket csak ők maguk befolyásolhatják, csak és kizárólag ők a felelősek életük alakulásáért. Nem bújnak holmi papír mögé csodára – és valami nagyon jó munkalehetőségre – várva, mint diplomás társaik, akik nagy része ezen kívül semmit nem tud felmutatni. Természetesen ez nem vonatkozik mindenkire, ugyanis, aki abban a szerepkörben szeretne továbbra is tevékenykedni, amiben diplomáját szerezte, számára nagyon is fontos lehet. Legjobb példa erre talán az orvos, amellyé diploma nélkül nem válhatunk. Ki akarná, hogy egy olyan doktor vizsgálja ki, állapítsa meg a problémáját, gyógyszert írjon fel, amely nem rendelkezik a megfelelő egyetemi végzéssel? Valószínűleg senki sem. Tehát láthatjuk, hogy kivételek mindig akadnak, ellenben azt is, hogy ez csak az esetek kis százalékára vonatkozik.

Ha a fent leírtakban kételkednénk, és még mindig úgy érezzük, egyetemi végzettség nélkül semmi esélyünk sikeresnek, gazdagnak vagy esetleg boldognak lenni, az alábbi példák talán rávilágíthatnak ennek ellenkezőjére.

Mark Zuckerberg

Senkinek sem kell bemutatnom a Facebook közösségi oldal feltalálóját. Zuckerberg egy amerikai milliárdos, aki otthagyta a Harvard Egyetemet. Egy film is készült róla „Social Network - A közösségi háló” címen, amely az egyetemi éveit és a Facebook létrehozását mutatja be.

Brad Pitt

Újságíróként tanult, amikor két héttel a diplomaosztó előtt kidobták a Missouri Egyetemről.

Steve Jobs

Az Apple alapítója szintén otthagyta az egyetemet, mondván számára felesleges időpocsékolás. Róla is készült egy film, „jOBS – Gondolkozz másképp” címen.

Oprah Winfrey

Amerikai műsorvezető, színész és üzletasszony. Egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek. Az első fekete nő, aki milliárdos lett.

Bill Gates

A Microsoft atyja, aki kibukott a Harvardról. Tőle származik az idézet, miszerint:

„Míg én megbuktam a vizsgáimon, a barátom átment minden. Most ő a Microsoft mérnöke, én pedig a tulajdonosa.”

Ralph Lauren

A Ralph Lauren ruhamárka megalapítója, aki szintén egy diploma nélküli milliárdos. Slusszpoén, hogy soha sem járt divatiskolába.

Lady Gaga

Amerikai énekesnő, akit az első év után kidobtak a New York-i Egyetemről.

John Lennon

Liverpooli születésű énekes, zeneszerző, a Beatles zenekar gitárosa, akit kidobtak a Liverpooli Egyetemről.

Walt Disney

A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneylandet, valamint közösen fivérével a Walt Disney Companyt. 16 évesen hagyta ott az iskolát, hogy részt vehessen a Vöröskereszt munkájában.

David Karp

Amerikai web fejlesztő, a Tumblr megalapítója. 14 évesen hagyta ott a középiskolát, hiszen inkább a számítógépekkel szeretett volna foglalkozni. 2013-ban 1.1 milliárd dollárért adta el a Tumblrt a Yahoo-nak.

A fenti példák mind a való életből származnak, mind igaz történetek, melyeket olyan emberek hajtottak végre, amilyenekké mi is válhatunk, ha szorgalmasan dolgozunk érte. Láthatjuk, hogy nem a diploma, ellenben a kemény munka az, ami olyanná formálja életünket, amilyenné mi akarjuk. Tegyük félre hibás meggyőződéseinket, miszerint egyetemi végzettség nélkül nem lehetünk sikeresek! Természetesen fontosak az egyetemen szorgosan tanuló, kiváló jegyekkel záró személyek is, hiszen belőlük lesz saját vállalatunk számára a legjobb munkaerő. :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Légy résen! 2015.01.20. 00:05:34

Minden olyan bejegyzés, ami az oktatás, a tanulás ellen ágál, veszélyes. Remélem, senki sem veszi túl komolyan a kiemelt néhány példát a milliók tengeréből.

gizmo266 2015.01.20. 00:20:39

@Légy résen!: Nem feltétlen hülyeség amit írt, tekintve hány ismerősöm ragadt bent a magyar felsőoktatás rendszerében. Aki el is végezte, többnyire több év csúszással, az is fizeti még vagy 10-20 évig a több milliós diákhitelét.

tavolirokon2 2015.01.20. 00:41:51

Nem volt tovabba diplomaja Jezus Krisztusnak, sem a tuz vagy a kerek feltalalojanak, egyetlen tini nindzsa teknocnek, sem a nevadioknak.

Ha veletlenul elvegeztek volna egy foiskolat, mennyivel kevesbe lettek volna zsenialisak? Mennyiben lenne kisebb a jelentoseguk? Szerintem semennyivel. Ha epp valami olyasmit talalsz fel rogton erettsegi utan, amiben felo, hogy megeloznek, es teljesen biztos vagy benne, hogy ez az evszazad biznisze es nem szabad lemaradni rola, akkor menj el estire, levelezore.

Marmint ha olyan szakmat szeretnel, amihez kell. Mert ha nem, akkor tenyleg luxus. Es ez nem leszolas, attol azok meg tisztesseges, becsulendo szakmak, sot: az orszag osszes marketingkommunikacio-diplomasa egyuttesen sem er fel egy jo hegesztovel vagy vizvezetekszerelovel.

El az orszagban kb 2000 Kovacs Janos, gondolom ugy 20%-uknak lehet diplomaja. Valoban, mint a post is irja, a masik 1600 Kovacs Janos sem mind koldus. De nem is lett egyik sem milliardos a 14 evesen alapitott startupjabol. Viszont biztos sokan kozuluk jobban elnenek most, ha tobbet tudtak volna fiatalon az oktatasukba invesztalni.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.20. 02:31:18

"Láthatjuk, hogy nem a diploma, ellenben a kemény munka az, ami olyanná formálja életünket, amilyenné mi akarjuk." - Mert egy jo diploma megszerzese az nem kemeny munka? Az egyetemista csak bulizik?
Egy olyan orszagban, ahol meg a gimnazium elvegzese is lehetetlenne valik sok gyerek szamara, nem biztos, hogy a diploma ellen kell beszelni.

Ha olyan helyen elsz, ahol befuthatsz, olyan otleted van, ami senki masnak es ertesz is valamihez (mert Zuckerberg, Jobs es Gates ertett a programozashoz) es szerencsed is van, akkor lehetsz milliomos.
De statisztikailag egy jo diploma sokkal jobb esellyel juttat magas jovedelemhez, mint a lotto otos es egy startup.
A Microsoft, Apple es Facebook is a legjobb egyetemekrol kikeruloket alkalmazza, attol, hogy az otletgazda nem diplomas, nem fog diploma nelkulieket alkalmazni. Ugyanis tudja, hogy a diploma mogott teljesitmeny van.

Ha olyan karriert akarsz, mint Brad Pitt, akkor tenyleg huszadrangu kerdes a diploma. Csak tudd, hogy ez egymillio probalkozobol egynek jon ossze, a tobbi megy a sullyesztobe. Mediaban, filmiparban van 1-2 sztar, a tobbi csicska, ehenkorasz. Hatalmasak a kulonbsegek a sztar es a statiszta kozt jovedelemben. Ha bejon a szamitasod es te leszel az uj Oprah, akkor nagyot kaszalsz, ha nem jon be, akkor mehetsz hamburgert arulni.
Egy jo diplomaval lehet, hogy nem leszel automatikusan multimilliardos, de lehetsz milliomos es erre az eselyed mondjuk egy a szazhoz.
Kinek a pap, kinek a papne.

midnight coder 2015.01.20. 07:01:40

Az, hogy valakinek bejön valami az gyakran a véletlen műve. Lehet öttalálatosod is a lottón - jóval nagyobb eséllyel mint hogy az IT cég amit indítasz új Microsofttá növi ki magát. Viszont ha netán nem jön össze a csoda, akkor jól fizető melót elég nehéz _használható_ diploma és alapos tudás nélkül szerezni. Nálunk ehhez még hozzá jön a nyelvtudás is, ami mondjuk angol nyelvterületen nem igazán szempont.

A munkaerőpiac egy piac. Méghozzá, eléggé globális piac - van ugyan pár olyan dolog amit csak helyhez kötve lehet csinálni, Pl. építőipar, de a legtöbb meló nem ilyen. És a munkaerőpiacon sajna versenyezni kell Kínával, Indiával, Vietnammal. 8 elemivel ezt a versenyt sokkal nehezebb megnyerni mint diplomával.

endorfina 2015.01.20. 07:20:54

Magyar példaként lehetne hozni a NNG-s Balogh Pétert, aki szintén nem fejezte be az egyetemet.
De .....
A sikertörténetek mellett én is veszélyesnek tartom, ha arra hegyezzük ki ezeket a példákat, hogy felesleges tanulni, vagy nem diploma kell a sikerhez. ... már csak azért is, mert azok a fiatalok, akik épp valamelyik egyetem padjait koptatják mondjuk épp kevesebb sikerrel, vagy szüleik nyomására épp keresnek, hol töltsenek egy pár évet egy szükségtelen papír érdekében, e történetekből jellemzően csak azt látják, hallják ki, hogy felesleges továbbtanulni, mert nem ettől lesz sikeres.
Azt azonban nem vesszük észre, vagy észrevesszük, de nem beszélünk róla, hogy ezek az emberek igenis továbbtanultak. Továbbfejlesztették tudásukat egy-egy témában nem is akármilyen szinten, csak épp nem felsőoktatási keretek között.
Ezekben az emberekben megvolt az a többlet, ami a többségben nincs meg: a szenvedélyes érdeklődés és tenni akarás.
Meglátásom szerint ezekben a csodált sikeres emberekben jóval korábban megjelent egy szűkebb téma iránti igen intenzív érdeklődés, ami messze meghaladta azt, hogy emellett a többnyire szerteágazó és általános ismereteket biztosító felsőoktatási képzés iránt is kellő érdeklődésük maradhasson. Biztos vagyok benne, hogy ha ez nincs, nincs ami elvonja a figyelmüket az egyetemi tanulmányaikról, akkor gond nélkül befejezik az egyetemi tanulmányukat is.
Nekik bejött, már tényleg szükségtelen egy általános diplomát szerezniük.
De a példáik alapján nem lehet, és nem szabad azt mondani, hogy felesleges továbbtanulni.

PR_fact 2015.01.20. 08:54:38

Nem tudom feltűnt-e, de a felsorolt példák mind az USA-ból vannak.

Mi a helyzet a magyar top 100-ban? Gyanítom, hogy nem nagyon van olyan hazánkban, aki hivatalosan törvényes tevékenységből szerzett milliárdokat birtokolna és nincs diplomája, kivéve persze a színes fémkereskedőket.

Velemenyem szerint.... 2015.01.20. 09:07:17

Hmmm, környezetemben az összes olyan nagyokos aki túl okosnak gondolta magát a továbbtanuláshoz, nagyon kemény leckét kapott az élettől.

Vannak példák ahol az élet előbb utolért valakit minthogy hogy befejezze a tanulmányait, és akár be is jött. De nagy általánosságban igaz, papír nélkül mindig nehezebb, és egy adott szakmában diploma nélkül pénzben ott fejezed be a karriered ahol a diplomások elkezdik.

@PR_fact: "gyanítod"? Szerintem nézz utána mielőtt elméleteket eszkábálsz levegőből. vagy ezzel akarod megmagyarázni hogy te miért nem vagy sikeres?

@endorfina: kb minden szavaddal egyet értek.

Netuddki. 2015.01.20. 09:24:58

Túl általános, adatokkal nem alátámasztott állítások.
Aztán felsorolsz egy rakás embert akik annak idején jókor voltak jó helyen, amikor még szívós munkával, egy jó ötlettel el lehetett érni valamit. Mégis mit bizonyít ez? Főleg, hogy ezek közül jó páran elkezdték vagy a "papír" megszerzése előtt hagyták abba a tanulmányaikat. Akkor amikor már megvolt az ötlet és a pénz a megvalósításra. Azért ez nem kis tényező a dologban.
Az egyetem pedig nemcsak papírt ad, hanem bizonyos fajta szemléletet is. Ha valahol egy munkahelyhez diplomát kérnek azt nem véletlenül teszik ám!
A negatívumokról. Sajnos ma Magyarországon azt lehet látni, hogy diploma nélkül lehet valaki képviselő, államtitkár, sőt miniszter is. Olyan emberek akiknek kilógott a seggük a gatyájukból tehetnek szert bármiféle tudás nélkül milliárdos vagyonra. Érdekes módon ezek mind "politikusok". Legalábbis annak hívatják magukat.
Végül is igaz, egy bűnözőnek nem kell ahhoz diploma, hogy lopni tudjon úgy, ne bukjon rögtön le. De a tolvajlást nem is tanítják egyik iskolában se...

martineden 2015.01.20. 10:30:54

Nem latom a magyar neveket a felsoroltak kozott.Masreszrol a fenti listan szereplok zome egyetemista volt,az ismereteit ott bovitette,fuggetlenul attol ,hogy a diplomat nem kapta meg.Tanulsag ,valoban nem fontos a diploma,ha az U.S.A. polgara vagy.

HellsAngel 2015.01.20. 10:33:33

Szornyu, hogy minden ilyen "az egyetemre a luzerek jarnak " poszt ugyanugy nez ki. Felsorolnak nehany milliardost/sztart/sikeres embert, aki kibukott az egyetemrol, majd ebbol feltalalnak egy gyonyoru szillogizmust.

Ez a rengeteg, az egyetemrol kidobott, a rendszer altal elnyomott, senki altal igazan meg nem ertett kreativ zseni nyugodtan igazan irhatna valtozatosabban es eredetibben is errol a temarol, ha mar a hagyomanyok ellen lazadnak ....

s 2015.01.20. 10:36:50

Hülyeségeket írsz, ember. A kivételeket sorolod fel és abban gyönyörködsz. Persze, van diplomás, aki nem jutott sokra és van nem diplomás, aki sokra vitte. Kérdés, hogy az arányok milyenek. A diplomások hány százaléka él átlag feletti színvonalon és a nem diplomások körében mennyi ez az arány.

A másik pedig. Abba lehet hagyni az egyetemet, ha ott van nálad a nagy ötlet, valamennyi pénz és tudod, hogy gyorsan fogsz előre haladni diploma nélkül is. Ha viszont ezek nincsenek, akkor tanulj, bammeg. Járd ki azt a kurva iskolát, mert ha csak úgy otthagyod, akkor nem biztos, hogy milliomos leszel. Sőt, majdnem biztos, hogy nem leszel az.

Ladislav 2015.01.20. 10:45:23

Látom, a kommentelők többsége reálisan látja a világot. A tanulást semmi nem helyettesíti, csak van ahová kell a papír, van ahol elég a gyakorlat is.
Erre a posztra reagálva, össze kellene számolni a multimilliomos cégvezetőket, hogy közülük hánynak van diplomája, milyen a pontos arány, de egy biztos, Európában kell a diploma, mint írták már fentebb is.
Persze lehet autodidakta módon is tanulni, mint egy közeli ismerősöm fejlesztgette az informatikai tudását. Sima érettségije van, de több mint 10 év alatt professzionális szintre került a programozásban, szoftverfejlesztésben, stb., mindezt csak azért, mert nagyon érdekelte a téma. De, amikor el akart helyezkedni, hiába bizonygatta szóban, hogy tényleg ért hozzá, adjanak neki próbamunkát és úgy vizsgálják meg a tudását, nem vették fel. Olyan helyre jelentkezett mindig, ahová felsőfokú végzettséget írtak elő, de ő azt a munkát el tudta volna látni. Évekig tartó kínlódás után, már eléggé le volt gatyásodva, vagy divatos szavakkal élve, anyagilag igen erősen deprivált volt, mert alkalmi feketemunkákat löktek csak neki,
1, azaz egy cégvezető felajánlotta neki, hogy ad neki esélyt. A próbamunkát olyan szinten megoldotta, hogy a tulaj felkarolta, és most már az akkori főnöke alatti vezető lett. Ehhez kellett egy humánus tulajdonos, akinek nincs csőlátása és meglátja a lehetőséget az emberben, papír nélkül is. Vagy ez az ismerősöm is úgy járhatott volna, mint a túlnyomó többsége azoknak, még papírral is, akik sokáig állást keresnek, hogy elveszti a motivációját és legjobb esetben is középszerű lesz.

Ladislav 2015.01.20. 10:49:46

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Az a baj, ha valaki "papírok" nélkül lesz tolvaj, még lehet, hogy a jobbik eset, mert ha nagyon kiműveli magát, akkor ha lehet még nagyobb mértékben fog lopni.

Mercel 2015.01.20. 11:40:38

A poszt leglényegesebb pontja épp csak meg lett említve.
Valóban lehet valaki nagyon sikeres és nagyon gazdag diploma nélkül.
DE. A megszerzett tudás nagyon nagyon fontos. Az előre megszerzett tudás nélkül még nagyon nagyon elszántan is mindenhez háromszor több energia szükséges mert a saját bőrünkön (pénzünkön, energiánkon, időnkből) kell ki kísérletezni a tutit.
Ahhoz, hogy meggazdagodjunk kell a szerencse, a nagyon jó ráérzés, visszafogott erkölcs, iszonyatos kitartás és hit, hogy amit csinálunk az a tuti.
Ha a fentiekből bármi, de leginkább a kitartás és a visszafogott erkölcs hiányzik akkor bukik a dolog.
Egyébként egyetértek azzal aki szóvá tette, hogy a legtöbb listázott arc Járt egyetemre vagy főiskolára csak nem fejezte be. Ergo a tudás nagy részét magába szívta.
Amúgy a tuti recept (nálunk legalábbis) Mond az embereknek azt amit hallani akarnak ne foglalkozz morális kérdésekkel, és tutira mocskosul meggazdagodsz.
Ennyike.

Oldi 2015.01.20. 11:43:39

@PR_fact: @martineden:
Valóban kimaradt a magyar példa, ellenben ezt most pótolnám is: Gattyány György.

www.origo.hu/itthon/20121228-harmadik-leggazdagabb-magyar-gattyan-gyorgy-docler-holding-tulajdonosanak-portreja.html#

Friderikusz is készített vele egy interjút: www.youtube.com/watch?v=PtXyMwbp4bs

A cikk valamint az adás óta átvette az első helyet a magyar milliárdosok listáján:

index.hu/gazdasag/2014/11/05/soha_nem_latott_szereplo_tunt_fel_a_leggazdagabb_magyarok_listajan/

Mercel 2015.01.20. 11:56:53

@Oldi: Na ő egy tökéletes példa arra amit írtam..:)

martineden 2015.01.20. 12:13:27

@Oldi:,, Valóban kimaradt a magyar példa, ellenben ezt most pótolnám is: Gattyány György. ""....na o pont jo pelda arra ,hogy a tanulas mennyire fontos.Az internetes pornoval szerencseje volt es megszedte magat, de mihelyt szakertelem ,hozzaertes kellet ,oriasit zakozott.50 milliard tartozast akarnak vegrehajtani rajta a luxusaruhazaval kapcsolatban,ugyanott az etterme mar fel eve tonkre ment,stb.

Oldi 2015.01.20. 12:16:30

@Mercel: Ellenben diplomával a zsebében is pontosan ugyanekkora hitre, kitartásra, elszántságra és önfejlesztésre lett volna szüksége. Nem hiszem, hogy létezik olyan egyetem, ami előre vitte volna, vagy, hogy bármiben is segítette volna őt.

BiG74 Bodri 2015.01.20. 12:24:59

Kicsit gagyi az írás.
Egyrészt kiemelni néhány embert milliárdok közül, és párhuzamot vonni a siker és a diploma hiány közé, baromság. Akkor most emeljük ki a diplomás és sikeres embereket, és mondjuk hogy csak diplomával lehet sikeres mindenki? Uh!

Másrészt a tanulás komoly és sokszor kemény folyamat, melynek a végén van egy a megszerzett tudást bizonyító okirat. Ha valakinek nincs egetrengető ötlete, de dolgos, a szakmáját kitanult ember, akkor a diploma egy egyszerű belépő. Persze nem mindegy, hogy milyen (hol szerzett) diploma és milyen ember áll mögötte, mit tesz le a tudásával az asztalra.

De a cikk gagyi.

EmyArn 2015.01.20. 12:30:40

En vegigkuzdottem a mernoki egyetemet, cseppet sem neveznem konnyunek... de a cikk iroja nyugodtan almodozzon arrol, hogy majd olyan karriert csinal, mint Brad Pitt vagy Mark Zuckenberg, en addig is kulfoldon keresem a szep summat...
A tobbiek pedig ne vegyek komolyan ezt a cikket, mert egy vicc :-)

muchiduuuu 2015.01.20. 13:15:18

Az a hozzászólásokból látszik hogy az egyetemisták nagy része, konkrétan kizárólagos kapcsolatot tételeznek fel a tanulás és az egyetem között, ami nem sok észt feltételez. (bár az internet és az megfizethető könyvek előtt biztos csak az egyetem volt az egyetlen út).
Az igaz hogy van aki csak intézményes keretek között képes a tanulásra, de bizony van aki önállóan is képes erre.

Én is jártam vagy 2 hónapot főiskolára(mérnök informatika), ígytudom hogy rögtön az elején indult az agymosás hogy ez milyen fontos, "csak itt, csak most, iszonyú fontos hely ez", és a felsőbbrendűségi tudat hallgatókba való belenevelése, de valahogy a tantárgyak, és az oktatók nem tudtak meggyőzni arról hogy én ott bármi használható tudást szerzek. Ahhoz meg túl lusta vagyok hogy értelmetlen dolgokkal foglalkozzak(a magolás nem megy), így elmentem dolgozni(olyan helyre ahova elvileg diploma kellett volna, de még is felvettek), és közben fejlesztettem magam (hihetetlen mi?).

Most 29 évesen 0 a hiteltartozásom, és 8 számjegyű forintos megtakarításom van(pedig költöttem is nem keveset), és politikus se vagyok, és semmi ahhoz közeli dologban nem veszek részt, és nem is mentem ki külföldre (...még, bár a kormány erősen arra felé lökdös...). Ez utóbbi azért fontos, mert Magyarország a papír országa, ahol nem a tudás/referencia, hanem a papír számít, míg nyugatabbra jobban lehet érvényesülni papír nélkül is, akár alkalmazottként.
Ráadásként ott van az is, hogy nagyon nagyon sok a szabadidőm, nem kell nyolctól ötig gályáznom, a magam ura vagyok.
Van még egy haverom, aki velem együtt hagyta ott a "fantasztikus" felsőoktatást, ő is igen jól keres.
Ellenben az egyetemet végzett haveroknál közel sem ilyen jó a helyzet, átlagban kevesebbet keresnek, és ott a diákhitel is, és a ~4 kiesett év.

Az a gond a magyar felsőoktatással, hogy tele van haszontalan, és/vagy elavult, de kötelező képzésekkel, és egy rakás tölteléktantárggyal, ami csak arra szolgál hogy elhúzzák az egészet ~4 évig. Ha máshogy lenne, talán nem csak a papírért jelentkeznének az emberek, hanem tudásért is (a legtöbb diplomás akivel beszéltem igencsak kiábrándult, és gyakran hallom a "nem tanultam semmi hasznosat, de legalább van egy papírom, csak jó lesz az valamire" szöveget).

Persze nyugtatgathatjátok magatokat azzal hogy aki diploma nélkül összehozott valamit az csak szerencsés, hátha jobban érzitek magatokat ;)

@martineden: egy luxusáruházhoz, és étteremhez milyen szakértelem szükséges ami a felsőoktatásban elsajátítható?

martineden 2015.01.20. 13:37:33

@muchiduuuu: Komoly vendeglato illetve kereskedelmi vegzettseg ,egy kis kozgazdasagtannal nem art.Ne a faluszeli kocsmara gondiolj.

EmyArn 2015.01.20. 13:52:26

@muchiduuuu: "Az a hozzászólásokból látszik hogy az egyetemisták nagy része, konkrétan kizárólagos kapcsolatot tételeznek fel a tanulás és az egyetem között"

--> talan mert akik elvegeztek, azok tanultak... akik lustak voltak, mint jomagad is bevallottad, azok nem is diplomaztak, hanem kibuktak kb az elso szuron...

Azert mert te, plusz EGY egesz ismerosod egesz jol kerestek, azert nem ezt mondanam jellemzonek. Mindenki, akivel egyutt diplomaztam, jol kereso allast kapott, az a kb 150 ember pedig az indulo 200-bol, akik belebuktak az egyetembe, azok meg az operatorok a termelesben... Persze ott is lehet jol keresni, szep kis tulorakkal...
süti beállítások módosítása